Zeldzame klok op het nippertje gered

13-09-2011

Zaltbommel - "Ik ben ongelofelijk blij dat een ogenschijnlijk eenvoudige, maar zeldzame klok op het nippertje van de ondergang is gered. Voor deze klok was het echt vijf voor twaalf."

Uurwerkmaker/restaurateur Frank van Nuus uit Den Bosch is verrukt over de prachtige klok die hij heeft gerestaureerd in de opdracht van de gemeente Zaltbommel. De vakman heeft een paar maanden gewerkt aan het uurwerk dat er nu weer puntgaaf uitziet.

Het begon allemaal met de Bommelse gemeentesecretaris, Huug Derksen. Punctueel als hij is, wilde hij graag een klok op zijn kamer. Een ambtenaar herinnerde zich de oud klok die vroeger op de burgemeesterskamer in het oude stadhuis hing. die lag nog ergens opgeborgen. Misschien was dit iets? De gemeentesecretaris kreeg al snel de klok op zijn bureau, in bubbeltjesplastic. Behoorlijk gehavend, dat wel. Aan Van Nuus werd gevraagd of de klok nog te restaureren was. Hij zag direct dat het om een zeldzaam exemplaar ging en ontdekte dat de klok rond 1850 is vervaardigd door Alexander Kaiser, een van de weinige Nederlandse klokkenmakers die hoogwaardige precisie-uurwerken kon maken. De 'tijdsbewaarders' van Kaiser stonden in de 19e eeuw bekend als de nauwkeurigste klokken van Nederlands bodem. Deze klokken werden destijds, na een aanbeveling van de minister van Binnenlandse Zaken aan lokale bestuurders, in veel Nederlandse gemeenten geplaatst. Ondanks dat de Bommelse klok als 25ste is genummerd, zijn er slechts twee in Nederland bekend: in het Boerhaavemuseum in Leiden en het Klokkenmuseum in Schoonhoven. Alleen de Bommelse klok is honderd procent authentiek, mede dankzij oud-gemeentebode WIjnand van der Flier, die de klok jarenlang wekelijks opdraaide en een afgebroken wijzer zorgvuldig had bewaard. "Het is een meer dan museumwaardig stuk", vindt Van Nuus. "Het is zo vernuftig gemaakt met mechanismen om temperatuurwisselingen en trillingen op te vangen en met een invariabele slinger om uitzetting en krimp op te vangen." De klok hangt na jaren weer op zijn oude plek in de burgemeesterskamer.

 

Brabant Dagblad 13 september 2011 - Tineke van der Zanden

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen?

Neem gerust contact op.